Articol publicat de C.I. in “Evenimentul Zilei” din 23 iulie 2005
“Supliment nutritiv care dă speranţe bolnavilor de diabet”
Un nou supliment nutritiv, denumit DIAVIT, va intra pe piaţa românească, în toamna acestui an. Prof.univ.dr. Roman Morar, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a brevetat un medicament pe bază de fructe de afin şi cătină, care este destinat, în mod special, bolnavilor de diabet. Roman Morar studiază de peste 20 de ani proprietăţile terapeutice ale afinului, iar în decursul timpului a descoperit că acest fruct are acţiuni hipoglicemiante. Profesorul clujean a pornit pe lungul drum al cercetării afinului de la o întîmplare: “Într-o zi, m-am îmbolnăvit grav de diaree. Nu-mi trecea nicicum. Auzind că nu mă simt bine, o prietenă de la ţară mi-a adus afinată, cu ajutorul căreia m-am pus pe picioare”, povesteşte Roman Morar. Profesorul s-a apucat de studiu, de experienţe, iar în anul 1982 a produs un medicament din fructe de afin, pe care l-a denumit ERIDIAROM. Dacă la început, acesta era destinat medicinii veterinare, în anul 1994 a fost avizat şi în medicina umană. Destinat celor suferinzi de diaree, ERIDIAROMUL a acţionat însă şi la nivelul pancreasului, în cazul bolnavilor de diabet.Bombardat cu scrisori din partea bolnavilor, Roman Morar a decis să continue experimentele, pentru a vedea exact cum acţionează acest medicament în caz de diabet. Cercetătorul clujean a făcut experienţe pe şoareci şi a descoperit un fapt extraordinar, care în anul 2001, contrazicea tot ceea ce se ştia despre celulele beta din pancreas. Sub acţiunea compuşilor din ERIDIAROM, respectiv din afin, celulele beta se regenerau şi începeau să producă singure insulină: “Împreună cu colaboratorii mei am repetat experienţele, ca să fim siguri de rezultat. Am constatat că, într-adevăr, celulele beta latente, în urma administrării medicamentului cu afine, se refăceau. În luna mai 2004, am citit pe Internet, că şi cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, lucrînd pe culturi de celule, au confirmat rezultatele histologice pe care le constatasem şi noi”. Profesorul a spus că luat zilnic, în cantităţi mari, ERIDIAROM tratează diareea, dar şi constipaţia, retinopatia, ameliorează fragilitatea vasculară, normalizează tensiunea arterială oscilantă şi anulează durerile musculare.
Noul produs, DIAVIT, are o cantitate mai mare de extract de afine şi este îmbunătăţit cu antioxidanţii, vitaminele şi micromineralele din cătină şi este destinat diabeticilor. Roman Morar le recomandă bolnavilor să nu renunţe la tratamentul clasic, cu insulină sau sulfamide, iar pe parcurs, însă după ce vor lua şi DIAVIT, vor observa, din analize, că organismul lor va avea tot mai puţină nevoie de acestea. “Nu avem rezultate cu DIAVIT-ul în cazul alcoolicilor, obezilor şi a celor care suferă de stres”, a povestit profesorul, care a adăugat că unul dintre cele mai interesante cazuri este cel al unui bărbat insulinodependent de 22 de ani şi care orbise. “După ce a început să ia ERIDIAROM, a început să distingă contururi, zone de lumină şi umbră, obiecte de mari dimensiuni”, susţine Roman Morar, care este de părere că medicamentul a acţionat şi asupra celulelor retinei. Cercetările în diabet ale dlui Roman Morar au de abia şapte ani, în fiecare an a făcut cel puţin o experienţă pe animale, iar rezultatele se conturează. A scris şi o carte în care a descris toate rezultatele la care a ajuns împreună cu colaboratorii săi, printre care se numără şi medici de medicină umană din Cluj şi Tîrgu Mureş.
Roman Morar este profesor universitar din anul 1992, avînd publicate 26 de cărţi didactice, 9 îndrumătoare de lucrări practice şi peste 200 de lucrări ştiinţifice. Este autorul şi coautorul a 9 brevete de invenţie şi a organizat primul laborator fitoterapeutic veterinar din ţară, în urmă cu 23 de ani.
Sunt foarte bune medicamentele si, culmea, ieftine. Va inchipuiti ca deranjeaza acest fapt. Don Profesor, tot inainte !
Baietelul meu (3 ani si 9 luni) a fost diagnosticat acum 2 sapt cu dz tip1. In acest moment este echilibrat cu mix 25 (4 unitati) la 7AM si 3 unitati la 7PM. Mananca 180 hidrati pe zi (asa ne-a recomandat medicul), desi mi se pare ca il pun la ingrasat, nu poate manca atat de mult. Inca nu am iesit la alergat in parc, asa cum faceam in fiecare zi. Cu toate acestea, dupa fiecare injectie stam cu frica hipoglicemiei, in ultimele zile atingand frecvent 65-70. Diavit poate ajuta?
Precizez ca am ajuns la spital dupa multe dulciuri mancate de Mos Nicolae. Multumim.